Over haar portretten
 

Vanaf het eerste begin heeft vooral de mens haar grote belangstelling. Geen mens is immers hetzelfde. Telkens weer raakt zij geboeid door ogen en mond, waar zo oneindig veel expressie in besloten ligt. Veel van het karakter leest zij af door in een gezicht te letten op specifieke details van gelaatstrekken en mimiek.

Sociaal vaardig en open als zij is, weet Aleid tijdens poseersessies een sfeer te creëren, waarin de geportretteerde zich op zijn gemak voelt. Misschien is het wel juist daarom dat zij zo goed in staat is diens persoonlijkheid te vatten. Zo ontstaat een portret, dat niet alleen treffend in gelijkenis is, maar ook het wezen van de persoon weet te raken. Om haar portretten in olieverf of kleurpotlood nog beter uit te laten komen, plaatst zij de geportretteerde in een natuurlijke, landschappelijke omgeving, die met het heden of verleden van de persoon in kwestie te maken heeft. In de vaak zomerse landschappen speelt zij met kleur en licht, hetgeen bijdraagt aan een positieve uitstraling van het geheel. Dat het eindresultaat de geportretteerde en de mensen uit diens omgeving naast grote tevredenheid over de treffende gelijkenis dikwijls ook emotioneel weet te raken, is voor Aleid telkens een heel bijzondere ervaring, die veel voldoening geeft.

Haar stijl is secuur, maar met een rulle uitstraling. De toegepaste techniek, waarbij vele transparante laagjes verf over elkaar worden aangebracht, biedt ondermeer de mogelijkheid om tot een verregaand gedetailleerd eindresultaat te komen. Door jarenlange ervaring is haar artistiek vermogen en technische vaardigheid steeds volmaakter geworden.