Het werk van Aleid Abels – de Jong als beeldend kunstenaar is hoofdzakelijk onder te verdelen in portretten en landschappen. In haar portretten weet zij niet alleen een treffende gelijkenis te bereiken, maar ook het wezen van de persoon te verbeelden. Haar binnen- en buitenlandse landschapstaferelen vallen op door een heel eigen signatuur: vlot, speels bijna en secuur. Gevoel voor kleurnuances en lichtschakeringen geeft haar werk een extra dimensie.

Aleid heeft haar studie Tekenen en Schilderen (Mo A en B) aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag in 1974 afgesloten. Daarna verdiepte zij zich nog enige tijd in keramiek en glazuren aan de Vrije Academie te Den Haag.
 

Als docent tekenen en schilderen geeft zij met veel plezier al vele jaren les bij Stichting VONK te Waddinxveen. Naast de jaarcursussen voor beginnelingen en gevorderden, geeft zij bovendien ook portret- en modellessen. Bij gelegenheid geeft zij incidenteel workshops binnen andere instellingen of n.a.v. particuliere initiatieven.