Cursussen  
 
      Tekenen en schilderen voor volwassenen >>klik hier
 
        Korte cursus model/portrettekenen >>klik hier

 
  "Tentoonstelling werk cursisten Aleid Abels " : AD 13 -03-2014
klik hier om het artikel te lezen

"Kunstenaars in de dop exposeren in Vonk" : Hart van Holland online 21-01-2012

klik hier om het artikel te lezen

"Vijfentwintig oortjes in de etalage" : AD 07-08-2012
klik hier om het artikel te lezen
     
  Tekenen en schilderen voor volwassenen

Nieuwe cursisten doorlopen een 1e jaars programma met duidelijke uitleg, die een brede basis en kennis geeft van diverse technieken via opdrachten in zwart-wit en kleur. Gevorderde cursisten krijgen elk jaar nieuwe thema's, zodat de cursus ook na jaren blijft boeien en men steeds betere resultaten krijgt. De opdrachten, met een aparte kijk op alledaagse dingen om ons heen, worden ruim gesteld om hiermee de eigen creativiteit te prikkelen. Hierbij is ook het verbeelden van gevoel en sfeer belangrijk. Het accent ligt op goed kijken, zodat men beter en meer gaat zien. Men leert de visuele werkelijkheid (die meestal de inspitatiebron is) naar eigen idee om te zetten naar het platte vlak. Daarbij wordt gelet op het grote geheel, maar ook op detaillering. De thema's met o.a. landschappelijke en figuurlijke onderwerpen, zijn zeer uiteenlopend. Beeldelementen, zoals bijv. ruimtelijkheid, perspectief, verhoudingen, structuren en kleurenleer (o.a. het bewuste mengen van kleuren, de werking van de kleuren op elkaar) passeren de revue. Ook verkrijgt men kennis over veel verschillende materialen en technieken, zoals bijv. diverse soorten, krijt en potloden,inkten, aquarel, acryl en olieverf en diverse soorten ondergronden ( papiersoorten, paneel, linnen etc.)
 

             Dit samen geeft de mogelijkheid om bij het gekozen onderwerp naar eigen idee de best passende techniek te kunnen kiezen en een losse en persoonlijke signatuur te ontwikkelen. Ook kunnen gevorderde cursisten desgewenst begeleiding krijgen bij zelfgekozen onderwerpen buiten het normale programma: individuele begeleiding binnen de groep.
Hiernaast organiseert Aleid aan het eind van de cursus een excursiedag naar een op dat moment interessante tentoonstelling. Hierop kan apart ingetekend worden.

  >>top    
     
 

Korte cursus model/portrettekenenTwee keer per jaar, in het najaar en in het voorjaar, wordt een modelcursus-of portretcursus van 5 lessengegeven, die 2,30 uur duren. Aan de hand van veel duidelijke richtlijnen wordt verteld hoe je het beste kunt starten met de tekening en hoe je de vele valkuilen van dit moeilijke vak kunt vermijden.Door veel praktische oefening (minstens 3 schetsen per les) en veel persoonlijke begeleiding krijgen de cursisten snel feeling met het opzetten en uitwerken van de schets in houtskool. Hierbij wordt erop gelet goed te kijken naar de verhoudingen, de persoonlijke kenmerken en de ruimtelijke weergave van het model. Zo wordt een eigen "vertaling" gemaakt van degene die model zit, of van zijn/haar gezicht. Ook wordt er een vlotte en een losse manier van tekenen ontwikkeld. Goed kijken en daardoor beter èn anders te zien (het motto binnen deze serie lessen) helpt later niet alleen bij het zelf opzetten van een portret van bijv. een familielid, maar ook bij tekeningen en schilderijen van totaal andere onderwerpen.

 
  >>top

Aleid heeft haar lessen bij Stichting Vonk beëindigd.